Trójkąt
srki:

Wiemy, że 3AC=AB+BC. Trzeba udowodnić że CDE to kat prosty.
23 wrz 17:21
Eta:

1/ Przejrzysty rysunek!
2/ z twierdzenia o odcinkach stycznych
|EA|=|AD|=x i |DB|=|BF|=y oraz |EC|=|FC| ⇒ x+z=y+w
3/ z treści zadania:
3z=x+y+w ⇒ 3z=x+x+z ⇒ z=x
to w trójkącie EDC AD=x jest środkową
zatem ΔEDC jest prostokątny o kącie prostym przy wierzchołku D
zatem |<CDE|=90
o
lub tak :
Mamy podział trójkąta EDC na dwa trójkąty równoramienne (AED i ADC
o równych kątach α przy podstawach
to wΔEDC
4α=180
o ⇒ 2α=90
o = |<EDC|
===========
c.n.w
23 wrz 19:40
RadekNieJadek:
@ [PEta]] dlaczego kąty przy podstawach w ΔAED są równe kątom przy podstawach w ΔADC?
oba trójkąty są równoramienne, ale czy mają takie same miary kątów?
23 wrz 20:16
Eta:
Ajjjj ... mają być α,α i β, β
wtedy 2α+2β=180
o ⇒ α+β=90
o=|<EDC|
Źle oznaczyłam i tak napisałam patrząc na rysunek
Dzięki za poprawkę
23 wrz 20:21