Oblicz objętość graniastosłupa.
Norosmo: Podstawą graniastosłupa prostego jest kwadrat. Przekątna graniastosłupa ma długość 4 i tworzy
z przekątna ściany bocznej kąt 30 stopni. Oblicz objętość graniastosłupa.
Jak to zrobić ?
23 wrz 17:01
Eta:

a=2 H=
√(2√3)2−22= .....
V=a
2*H=..........
23 wrz 17:23
Norosmo: Jakiś wzór jest na wysokość graniastosłupa ?

Wolałbym wiedzieć jak on wygląda, żeby później
nie mieć problemu w tego typu zadaniach
23 wrz 21:51
5-latek: Wez sobie pudelko zapalek i zobacz co jest wysokoscia takiego pudelka i czy potrzebny jest na
to wzor
23 wrz 21:54
Eta:
H wyznaczasz z tw. Pitagorasa !
23 wrz 22:43
Norosmo: Okey, rozumiem

Aa dlaczego to jest pod pierwiastkiem i odejmujemy(biorę pod uwagę a2+b2=c2)
? Jestem może tępy strasznie, ale wolę wiedzieć

Dla mnie matematyka to czarna magia, ale
staram się to właśnie zrozumieć
23 wrz 23:27
5-latek: Byc moze
Przeciez takie rzeczy liczyles w gimnazjum .
23 wrz 23:31
Norosmo: już rozumiem

2
2 + H
2 = (2
√3)
2
4+ H
2 = 4 * 3
4 + H
2 = 12
H
2 = 8
H =
√8
Jak trochę pomyślę to jednak wiem..
23 wrz 23:32