wyznaczanie dziedziny funkcji
j77: mam taką oto dziedzinę:
y = (√3−|x+2|)/(x(x+3)) (zapis bez kreski dlatego, że rysował mi też minus w liczniku nie
wiedzieć czemu)
wiem że ułamek =/= 0, pierwiastek >= 0
więc:
3 − |x + 2| >= 0
|x+2| >= 3
z czego wynika że: x <= 1 oraz x >= −5
x(x+3) = 0 gdy x = 0 lub x = −3
czyli dziedziną będzie zbiór: <−5,1> \ {0; −3} ?
23 wrz 15:46
Jerzy:
|x + 2| ≤ 3
23 wrz 15:55
Jerzy:
A poza tym, dziedzina dobra.
23 wrz 16:32
j77: a tak, źle przepisałem, dzieki
23 wrz 17:11