Wektory
qwerti: Co znaczy że wektory są wyznaczone jednoznacznie i że są proporcjonalne?
Mam dwa wektory v[−2;−13] w[2,5;10]. Czy są one wyznaczone jednoznacznie i proporcjonalne?
23 wrz 15:02
Pytający:
Jednoznacznie, czyli... jednoznacznie. Wiadomo, jaki konkretnie to wektor, nie ma innej
możliwości. Twoje wektory są wyznaczone jednoznacznie, bo przecież masz jawnie podane ich
współrzędne. Jeśli miałbyś wektor u=[t;0], gdzie t∊ℛ, to nie byłby on wyznaczony jednoznacznie
(u jest czym innym w zależności od parametru t).
Wektory v, w są proporcjonalne, jeśli istnieje taki skalar α, że v=αw.
[−2;−13]=α[2,5;10]
−2=2,5α ⇒ α=−0,8
10α=10*(−0,8)=−8≠−13 ⇒ wektory v, w nie są proporcjonalne.
23 wrz 16:24
Jerzy:
Wektory proporcjonalne są równoległe.
23 wrz 16:26