proste prostopadle i katy
5-latek:

W trojkacie ABC poprowadzono wysokosc CK , prosta CE (E∊AB E≠K ) oraz prosta CD prostopadla do
CE i przecinajaca prosa AB w punkcie D
Udowodnij ze jesli kat ACB jest ostry to kąt ECK = kątowi BCD
Na poczatku mialem troche problem z rysunkiem ale mysle ze bedzie taki
CK jest prostopadle do AB
CE jest prostopadle do CD
Z twierdzenia o dwoch katach o ramionach odpowiednio prostopadlych wnosimy ze ∡ECK= ∡BDC
jako katy ostre w trojkacie prostokatnym .
Autor zadania zadaje jednak pytanie
czy ta teza jest sluszna bez zalozenia ze kat ACB jest ostry ? Jak ja nalezy zmodyfikowac ?
23 wrz 13:08
5-latek:
23 wrz 15:37
Eta:

Witam "małolatka"

ΔDEC prostokątny o katach ostrych α i β α+β=90
o
i ΔKEC prostokątny o kącie ostrym β to drugi kąt ostry jest α
wniosek...... teza zachodzi
c.n.w
23 wrz 16:36
5-latek: Dzien dobry
Eta 
A co pytania autorki to nie ma znaczenia czy vten kat jest ostry , prosty czy rozwarty.
23 wrz 16:47