Liczba cos(-u{67}{6}π) jest równa ... . W jaki sposób to obliczyć??
manka: | | 67 | |
Liczba cos(− |
| π) jest równa ... . W jaki sposób to obliczyć  |
| | 6 | |
23 wrz 12:40
5-latek: Funkcja cosinus jest okresowa o okresie 2π
23 wrz 12:41
Jerzy:
| | 67 | | 7 | |
= cos( |
| π) = cos(10π + |
| π) |
| | 6 | | 6 | |
23 wrz 12:46
Jerzy:
| | 7 | |
= cos( |
| π) ... a teraz potrafisz ? |
| | 6 | |
23 wrz 12:49
manka: | | √3 | |
czyli cos(180+30)=−cos30=− |
| |
| | 2 | |
23 wrz 12:54
Jerzy:
23 wrz 12:55
manka: dziękuję za pomoc
23 wrz 12:56