granica funkcji
analiza: Mam do obliczenia granicę funkcji wyrażoną wzorem 2x(
√x − 1 −
√x + 5) przy x→
∞.
| | −12x | |
Przemnożyłem przez sprzężenie uzyskując |
| , potem liczyłem tak: |
| | √x − 1 + √x + 5 | |
| −12x | | −6x | | −6√x√x | |
| = |
| = |
| = |
| √x(1 − 1x) + √x(1 + 5x) | | √x | | √x | |
−6
√x = −
∞
Wynik uzyskałem taki jaki chciałem (taki podał wolfram), ale nie wiem czy jest to poprawnie
obliczone − w szczególności, że zmieniłem x na
√x√x co zasadniczo równe jest |x|, ale jak
rozumiem przy x→dodatnia mogę taki "trik" stosować?
23 wrz 10:24
Jack:
przeciez dla x−>∞ to granica tego wynosi ∞ i tu nie ma co liczyc.
23 wrz 10:30
Jerzy:
W nawiasie jest symbol nieoznaczony : ∞ − ∞
23 wrz 10:50
Jack: ahh, przepraszam, przeczytalem ze pod oba pierwiastkami jest znak minus, a pod pierwiastkiem z
piatka jest plus.
Nie bylo tematu.
@analiza
tak, przy x−>∞ możesz takie coś zrobić, nie powinno być problemów.
23 wrz 11:20
Adam: sztuka cierpi
23 wrz 11:41
analiza: Dziękuje
23 wrz 11:49
analiza: @Adam − co masz na myśli? Zgodnie ze sztuką liczy się inaczej? Jeśli tak to proszę o info, bo
próbuję porządnie to opanować..
23 wrz 11:50
Adamm: jeśli napiszesz tak ogarniętemu nauczycielowi to cię wyśmieje
23 wrz 12:06
analiza: czemu?

Nie wiem co jest źle.. czy chodzi Ci o metodę czy opis słowny, którego rozwiązując zadanie
oczywiście nie umieszczam.. czy może brak limesów (nie wiem jak tu się je wstawia)..
podpowiedz
23 wrz 12:26
Adamm: z limesami trzeba tutaj kombinować
| | −12x | | −6x | |
limx→∞ |
| = limx→∞ |
| |
| | √x(1−1/x)+√x(1+5/x) | | √x | |
chodzi o te przejście
nie wolno tak robić
23 wrz 12:28
analiza: dlaczego nie wolno robić takiego przejścia?
23 wrz 12:35
RadekNieJadek:
taki zapis limesa wygląda trochę lepiej
limx→∞
23 wrz 13:33
analiza: co tam miałem źle? chodziło tylko o brak limesa?
23 wrz 14:00