g: Tu nie można stosować schematu |A|/|Ω|, bo prawdopodobieństwa różnych konfiguracji
nie są jednakowe.
P(xxx) = 1 / 6
3 (|xxx|=6 konfiguracji)
P(xxy) = 3 / 6
3 (|xxy|=6*5 konfiguracji, x≠y)
| | | |
P(xyz) = 3! / 63 (|xyz|= | konfiguracji, x<y<z) |
| | |
Dalej można liczyć z wzoru na prawdopodobieństwo całkowite
P = (P(xxx)*|xxx|)
2*(1/|xxx|) + (P(xxy)*|xxy|)
2*(1/|xxy|) + (P(xyz)*|xyz|)
2*(1/|xyz|)
tutaj (P(#)*|#|)
2 jest prawdopodobieństwem tego, że w obu rzutach wypadły te same
kategorie konfiguracji, a (1/|#|) jest prawdopodobieństwem konkretnej konfiguracji w ramach
kategorii.