Liczby niepodzielne przez 3
Klaudia: Wykaż, że kwadrat liczby całkowitej niepodzielnej przez 3 przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1.
Zadanie wiem jak rozwiązać, ale mam jedną wątpliwość.
Liczby które są niepodzielne przez 3 można zapisać w postaci 3n+1, 3n−1, czy zapisy 3n+2 i 3n−2
również są poprawne? Wydaje mi się, że tak (chociażby na drodze podstawienia), ale rozwiązując
zadanie z zastosowaniem właśnie tej formy liczb niepodzielnych przez 3 (3n−2;3n+2) dowód mi
nie wychodzi.
22 wrz 23:15
Adamm: bez różnicy
22 wrz 23:18
Mila:
(3n−2)2=9n2−6n+4=9n2−6n+3+1=3*(3n2−2n+1)+1 reszta 1
(3n+2)2=9n2+6n+4=9n2+6n+3+1=3*(3n2+2n+1)+1 reszta 1
22 wrz 23:21
RadekNieJadek:
kolejne trzy liczby (wśród nich jedna podzielna przez 3 oczywiście) to
3n−1, 3n, 3n+1
albo
3n, 3n+1, 3n+2
albo
3n−2, 3n−1, 3n
jeśli analizujesz 3n−2; 3n, 3n+2, to to nie są kolejne liczby,
22 wrz 23:26
Klaudia: Ok, dzięki, wszystko już jasne
22 wrz 23:31