zadanie
Maciek: an=2an−1+an−2, a1=3, a2=7
an=2(2an−2+an−3)+an−2
an=2(2(2an−3+an−4)+an−3)+an−2
.
.
.
chodzi mi o to żeby wyznaczyć wzór na an w taki sposób
22 wrz 20:58
Mila:
Innej metody nie możesz zastosować? ( to proste równanie).
To LO, czy studia?
22 wrz 21:44
22 wrz 21:53
Mila:
Prostsza postać:
| | 1 | |
an= |
| *[(1−√2)n+1+(1+√2)n+1] |
| | 2 | |
22 wrz 22:53
Maciek: okej dzieki, moze po skorzystaniu ze wzoru newtona pierwiastki sie skroca?
22 wrz 23:15
Mila:
A co Ci przeszkadzają te pierwiastki?
22 wrz 23:32
Maciek: nie podobają mi się
22 wrz 23:41
Adamm: pierwiastki na pewno się skrócą
w końcu an jest ciągiem liczb całkowitych
22 wrz 23:50
Mariusz:
Dla n∊ℕ pierwiastki się zredukują
Wygodniejszą metodą byłoby zastosowanie funkcji tworzącej
A(x)=∑n=0∞anxn
an=2an−1+an−2
an−2=an−2an−1
a1=3 a2=7
a0=7−6=1
a0=1, a1=3
∑n=2∞anxn=∑n=2∞2an−1xn+∑n=2∞an−2xn
22 wrz 23:51
Maciek: to niech ktos to rozpisz pls
23 wrz 14:10
Mariusz:
a
0=1,a
1=3
a
n=2a
n−1+a
n−2
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=2∞a
nx
n=∑
n=2∞2a
n−1x
n+∑
n=2∞a
n−2x
n
∑
n=2∞a
nx
n=2x(∑
n=2∞a
n−1x
n−1)+x
2(∑
n=2∞a
n−2x
n−2)
∑
n=2∞a
nx
n=2x(∑
n=1∞a
nx
n)+x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
∑
n=0∞a
nx
n−1−3x=2x(∑
n=0∞a
nx
n−1)+x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
∑
n=0∞a
nx
n−1−3x=2x(∑
n=0∞a
nx
n)−2x+x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
A(x)−1−3x=2xA(x)−2x+x
2A(x)
A(x)(1−2x−x
2)=1+x
| | 1+x | |
A(x)= |
| |
| | (1−(1−√2)x)(1−(1+√2x)) | |
| 1+x | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (1−(1−√2)x)(1−(1+√2x)) | | 1−(1−√2)x | | 1−(1+√2)x | |
A(1−(1+
√2)x)+B(1−(1−
√2)x)=1+x
A+B=1
−(1+
√2)A−(1−
√2)B=1
A+B=1
−A−B−
√2A+
√2B=1
A+B=1
−1−
√2(A−B)=1
A+B=1
−
√2(A−B)=2
A+B=1
A−B=−
√2
2A=1−
√2
2B=1+
√2
| | 1−√2 | 1 | | 1+√2 | 1 | |
A(x)= |
|
| + |
|
| |
| | 2 | 1−(1−√2)x | | 2 | 1−(1+√2)x | |
| | 1−√2 | | 1+√2 | |
A(x)= |
| (∑n=0∞(1−√2)nxn)+ |
| (∑n=0∞(1+√2)nxn) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1−√2 | | 1+√2 | |
an= |
| (1−√2)n+ |
| (1+√2)n |
| | 2 | | 2 | |
Gdyby mianownik funkcji tworzącej miał pierwiastki wielokrotne
to mógłbyś skorzystać z różniczkowania szeregu geometrycznego albo z dwumianu Newtona
23 wrz 16:24
Maciek: no dobra, to jak to rozpisac z dwumianu newtona?
23 wrz 16:26
Pytający:
| | | | | |
(x+y)n+(x+(−y))n=∑k=0n( | xn−kyk)+∑k=0n( | xn−k(−y)k)= |
| | | |
| | | | n | |
=2∑k=0[n/2]( | xn−2ky2k), gdzie [n/2] to podłoga/cecha z |
| |
| | | 2 | |
| | (1−√2)n+1+(1+√2)n+1 | |
an= |
| = |
| | 2 | |
| | 1 | | | |
= |
| *2∑k=0[(n+1)/2]( | (1)n+1−2k(√2)2k)= |
| | 2 | | |
...
23 wrz 17:18
23 wrz 17:23
Adamm: nieważne, nieprzytomny jestem
23 wrz 17:25
Pytający:
23 wrz 17:27
Mariusz:
| | A | |
Jeżeli z rozkładu funkcji tworzącej wychodzi |
| k∊ℕ |
| | (1−λmx)k | |
to aby rozwinąć funkcję tworzącą w szereg możesz
skorzystać z różniczkowania szeregu geometrycznego bądź z dwumianu Newtona
23 wrz 17:39
Maciek: a taki ciąg:
| ⎧ | a1=3 | |
| ⎨ | a2k=2a2k−1 |
|
| ⎩ | a2k+1=2a2k+3 | |
23 wrz 17:50
23 wrz 18:53
Maciek: a co do pierwszego ciągu, można to zrobić równaniem charakterystycznym?
24 wrz 15:49
Adamm: tak
24 wrz 16:07
Maciek: okej dzieki
24 wrz 16:25
Maciek: a jest jakas bardziej licealna metoda?
24 wrz 16:25
Adamm: nie
24 wrz 16:29