zadanie
gość: Jak rozwiązać taki przykład z użyciem ciągu?
22 wrz 20:50
Milo: | | 2x+1 + 1 | |
2x + (2x)2 + (2x)3 + ... ≤ |
| |
| | 2 | |
założenia:
|2
x|<1, by szereg był zbieżny
x < 0
Teraz liczymy:
(lewa strona ze wzoru na szereg ciągu geometrycznego o pierwszym wyrazie a
1 = 2
x
i ilorazie q = 2
x)
22 wrz 20:53
Milo: Z założeń wynika 1 − 2
x >0, więc możemy pomnożyć "na krzyż"
2
x+1 ≤ (2
x+1 + 1)(1 − 2
x)
2
x+1 ≤ 2
x+1 − 2
2x+1 + 1 − 2
x
2
2x+1 + 2
x − 1 ≤ 0
2 * (2
x)
2 + 2
x − 1 ≤ 0
Niech t = 2
x; t>0
2t
2 + t − 1 ≤ 0
Ale z założeń t>0, więc pozostaje
2
x ≤ 2
−1
x ≤ −1
ostatecznie x∊(−
∞,−1>
22 wrz 20:59
gość: Dziękuję
22 wrz 22:15