Równanie w zbiorze liczb pierwszych
Kraterek: Jak rozwiązać coś takiego:
Rozwiąż równanie x2−2y2=1 w zbiorze liczb pierwszych.
22 wrz 19:12
Kraterek: Rozwiąż równanie x2−2y2=1 w zbiorze liczb pierwszych.
22 wrz 19:18
'Leszek: x= 3 , y = 2
32 − 2*22 = 1
22 wrz 19:25
Eta:
22 wrz 19:26
Adamm: (x−1)(x+1)=2y2
stąd
2|(x−1) lub 2|(x+1)
ale skoro 2|2 to musi być 2|(x−1) oraz 2|(x+1) (jeśli a|b i a|c to a|(b+c))
więc 2|y (bo 2 jest pierwsze) skąd y=2 (bo y jest pierwsze)
x2=9 ⇒ x=3
22 wrz 19:27
Kraterek: x=3, y=2, ale jest też rozwiązanie x=17, y=12 i być może inne, jak rozwiązać to ogólnie?
22 wrz 19:32
'Leszek: y= 12 , to nie jest liczba pierwsza ! ! !
22 wrz 19:42
Kraterek: Tylko że 12 nie jest liczbą pierwszą, a już było tak ładnie, bo całkowita

Czyli czyżby tylko to jedno rozwiązanie?
22 wrz 19:45
Adamm: czy ty wiesz co to jest w ogóle liczba pierwsza?
22 wrz 19:48
Kraterek: Adamm, pierwsza to 1. Druga to 2. Zadowolony?

Nie szkoda czasu na takie pytania?
22 wrz 20:00
'Leszek: Jedynka , czyli liczba n = 1 nie jest liczba pierwsza , popatrz do podrecznika lub
poszukaj definicji liczby pierwszej w internecie ! ! !
22 wrz 20:03
RadekNieJadek:
'Leszek spokojnie, niepotrzebnie się irytujesz
kilka lat temu na podstawowej maturze trzeba było wskazać ilość liczb pierwszych w podanym
zbiorze,pół Polski wskazało odpowiedź z wliczoną jedynką
a głos większości wiele znaczy
22 wrz 20:16
Kraterek: Dobre... 'Leszek, a trochę poczucia humoru może? Odrobina luzu i będzie dobrze.
Tak czy inaczej, nikt nie podał ogólnego rozwiązania. Przyjmijmy, że jest tylko jedno, x=3,
y=2, ciekawe czy to prawda.
22 wrz 20:48
Adamm: w liczbach pierwszych to jedyne rozwiązanie
w liczbach naturalnych jest nieskończenie wiele rozwiązań
22 wrz 20:52
'Leszek: W matematyce nie ma gotowego wzoru na znalezienie dowolnej liczby pierwszej ! !
np. jak dla ciagu : an = 2*n3 + 5n , n ε N
22 wrz 21:46