sprawdzenie
gabi: 5
log254−1=5
log2541=5
log5√4=2
czy ktoś może sprawdzić, czy dobrze wykonałam działania ?
22 wrz 18:36
Adamm: poprawny wynik to 2/5
22 wrz 18:38
22 wrz 18:45
Eta:
@gabi
Wiesz już ? czy rozpisać dokładniej?
22 wrz 18:51
gabi: możesz rozpisać dokładniej ?
22 wrz 19:15
Eta:
Po zamianie podstaw
| | log5 22 | | 2log52 | |
log254= |
| = |
| =log52 |
| | log525 | | 2log55 | |
oraz a
logab=b
i mamy
| | 1 | | 2 | |
5log52*5−1 = 2* |
| = |
| (bo 5log52=2 |
| | 5 | | 5 | |
22 wrz 19:19
gabi: już rozumiem, dziękuje ślicznie
22 wrz 19:21
Eta:
22 wrz 19:23