kombinatoryka
Asystent laureata: Ile jest sześciocyfrowych liczb naturalnych, w których liczba cyfr parzystych jest równa
liczbie cyfr nieparzystych?
to znaczy, ze:
(N,N,N,P,P,P)
(P,N,N,N,P,P) ?
jak to zrobić?
22 wrz 15:16
Milo: 1) Na początku stoi cyfra nieparzysta
| | | |
Na | sposobów wybieramy miejsca, gdzie staną cyfry parzyste |
| | |
Każdą z cyfr (parzystych i nieparzystych) można wybrać na 5 sposobów.
2) Na początku stoi cyfra parzysta
| | | |
Na | sposobów wybieramy miejsca, gdzie staną nieparzyste. |
| | |
Pierwszą cyfrę można wybrać na 4 sposoby − parzysta ale nie 0
Każdą pozostałą na 5 sposobów.
| | | | | |
No i w sumie z obu przypadków ( | *55)(5+4) = 9*55* | |
| | | |
22 wrz 15:21
Asystent laureata:
1.) (N,N,N,P,P,P)
| | | |
5* | *5*5*5*5*5=10*56=2*57=156250 |
| | |
2.) (P,N,N,N,P,P)
| | | |
4* | *5*5*5*5*5=4*10*55=16*55=50000 |
| | |
156250+50000=206250
22 wrz 15:26
Asystent laureata: dobra mam źle
22 wrz 15:28
Milo: W 2) przypadku 4*10 = 40 ≠ 16 i będzie się zgadzać

Przy czym zapis (P,N,N,N,P,P) jest mylący, bo w rozważanym przypadku cyfry parzyste i
nieparzyste nie muszą stać akurat w tej kolejności, a ten zapis (kojarzony z ciągami) tak
sugeruje
22 wrz 15:33
Asystent laureata: dziękuje
22 wrz 15:35