Oblicz objętość obszaru G ograniczonego powierzchniami. Całka podwójna
olgierd: Oblicz objętość obszaru G ograniczonego powierzchniami: x2 + y2 = 2z oraz z+1=x2+y2
Wyszło mi coś takiego:
Nie jestem pewny przedziałów
−1<x<1
−1<y<1
wyznaczyłem z z obu równań. Odejmuję: funkcja ograniczająca z góry − funkcja ograniczająca z
dołu
∬−1/2x2−1/2y2−1 dxdy=...= −16/3
Popełniłem jakiś błąd? Mógłby ktoś sprawdzic?
22 wrz 14:57
olgierd: Odświeżam
22 wrz 17:24
magicznyukf: Wydaje mi się ok, ale poczekaj na kogoś mocniejszego z matmy
22 wrz 17:42
Adamm: złe ograniczenia
przejdź na współrzędne biegunowe
22 wrz 17:54
Adamm: x=rcosα
y=rsinα
r∊<0;√2>, α∊<0;2π>, z∊<r2−1; r2/2>
22 wrz 18:05
Adamm: V=π
22 wrz 18:09