oblicz prawdopodobieństwo
janek 10: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
Z cyfr 0 i 1 tworzymy liczby 10 cyfrowe.Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby parzystej
lu podzielnej przez
trzy?
Próbowałem :
liczba najmniejsza 1000000000
liczba największa 1111111110
liczb podzielnych przez 2 jest 5 00000000
3 333333333
razem 8 3333333 P(A)= 83333333/10000000=0,83
w odp. jest 171/256
22 wrz 09:35
Blee:
Najprosciej ... popatrz ile jest takich liczb w ktorych wystepuja:
3 razy cyfra 1
6 razy cyfra 1
9 razy cyfra 1
I oczywiscie ostatnie miejsce zarezerwowane jest dla 0
22 wrz 09:57
Jerzy:
Masz liczyć liczby parzyste, a nie podzielne przez 2 , a takich liczb jest 28
Podobnie źle liczysz podzielne przez 3. To będą liczby zawierajace: 3 lu 6 lub 9 jedynek.
Wszystkich liczb utworzonych jest 29
22 wrz 09:59
Jerzy:
1)
|ΩI = 2
9
IAI = parzyste = 2
8
| | | | | | | |
|BI = poodzielne przez 3 = | + | + | |
| | | | |
Jeszcze musisz od tego odjąć te które są parzyste i podzielne przez 3
22 wrz 10:51
Jerzy:
Blee pokazał jak policzyć te ostatnie ( to wyrażenie w jego liczniku )
22 wrz 10:55
janek 10: serdecznie proszę o dokończenie tego zadania.Nie bardzo rozumiem wyrażeń w nawiasach
postaram się rozgryżć ten problem.
Za pomoc dziękuję
22 wrz 13:42
Jerzy:
| | | | n! | |
To symbole Newtona: | = |
| |
| | | k!*(n − k)! | |
22 wrz 13:47
janek 10: zadania nie rozumiem,nie widzę też dobrej woli w udzieleniu pomocy.
Nie wiem co oznaczają liczby 2,5 i 8 w dolnej części symbolu Newtona?
22 wrz 14:01
RadekNieJadek:
@ janek 10: nie rozumiesz, dlaczego akurat takie wartości n i k są użyte w symbolach Newtona,
czy nie wiesz dlaczego są użyte symbole Newtona ?
22 wrz 14:03
RadekNieJadek:
dobrej woli to jest dużo, niektóre zadania mają 0 odpowiedzi, a Tobie odpowiada kilka osób
22 wrz 14:06
Jerzy:
Liczymy ilość liczb podzielnych przez 3:
a) 3 jedynki i 7 zer
Na pierwszym miejscu umieszczamy 1 , pozostałe 2 jedynki umieszczamy na dwóch dowolnych
miejscach
| | | |
z pozostałych 9 i są to kombinacje dwuelementowe zbioru 9 elementowego, czyli: | |
| | |
b) 6 jedynek i 4 zera
Na pierwszym miejscu umieszczamy 1 , pozostałe 5 jedynek umieszczamy na pięciu dowolnych
miejscach
| | | |
z pozostałych 9 i są to kombinacje pięcioelementowe zbioru 9 elementowego, czyli: | |
| | |
c) 9 jedynek i 1 zero
Na pierwszym miejscu umieszczamy 1 , pozostałe 8 jedynek umieszczamy na ośmiu dowolnych
miejscach
| | | |
z pozostałych 9 i są to kombinacjośmioelementowe zbioru 9 elementowego, czyli: | |
| | |
czy to jest jasne ?
22 wrz 14:09
janek 10: Bardzo dziękuję za wyjaśnienie.
22 wrz 14:14
Jerzy:
Spróbuj teraz uzasadnić ilość liczb parzystych: 28
22 wrz 14:15
Jerzy:
Podsumowując:
|Ω| = 2
9 = 512
IA| = 2
8 = 256
IBI = 171
|A ∩ B| = 85
| | 256 + 171 − 85 | | 342 | | 171 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 512 | | 512 | | 256 | |
22 wrz 14:24
Eta:
Liczba dziesięciocyfrowa utworzona z cyfr{0,1} musi zaczynać się 1
Np: 1101000111 −−nieparzysta , 1000011110−− parzysta
wszystkich takich liczb jest 2
9 bo jedno pierwsze zajęte przez jedynkę
zostaje 9 miejsc na które możesz wstawić zero lub jeden na 2
9 −−− sposobów
czyli |Ω|=2
9
parzysta musi kończyć się zerem i zaczynać jedynką
to masz już dwa miejsca zajęte zostaje 8 miejsc
czyli 2
8 −−− takich liczb parzystych
| | 28 | | 1 | |
A−−− liczba parzysta to |A|=28 więc P(A)= |
| = |
| |
| | 29 | | 2 | |
teraz
B −− liczby podzielne przez 3 ( suma cyfr podzielna przez 3
( czyli suma cyfr : 3,6,9 ( bo tylko sumujesz dziewięć cyfr ( bo na pierwszym jest jedynka
i mamy sytuacje:
suma cyfr 3
1| 110000000 wybieramy 2 miejsca z 9 dla jedynek ( pozostałe to zera
| | 9*8 | |
czyli na {9}{2} sposobów = |
| =36 takich liczb |
| | 2 | |
suma cyfr 6
1| 111110000 wybieramy 5 miejsc z 9 dla jedynek ( zera ustawią się same)
| | | | 9*8*7*6*5 | |
na | = |
| = 9*7*8=.... |
| | | 1*2*3*5 | |
suma cyfr 9
1| 111111110 −−wybieramy 8 miejsc z 9 dla jedynek
wśród nich są takie które są parzyste czyli kończą się zerem i podzielne przez 3
należy je z poprzednich odrzucić ( bo by się dwa razy powtórzyły jako
parzyste ze zb.A
liczymy ile ich jest ( parzystych i podzielnych przez 3
suma cyfr 3 na pierwszym miejscu 1 i na ostatnim 0
1| 110000000 wybieramy 2 miejsca ale już tylko z 8 miejsc
suma cyfr 6
1|111110000 −− wybieramy 5 miejsc z 8 dla jedynek
suma cyfr 9
1|111111110 −− jedna taka liczba
| | | | | |
Razem ze zbioru B należy odrzucić C=( | + | +1) |
| | | |
(AUB)= 2
8 +B−C=....
| | |AUB| | |
P(AUB)= |
| =........... |
| | |Ω| | |
Dokończ obliczenia .........
I napisz czy rozumiesz to co napisałam ?
22 wrz 14:29
Eta:
Wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
22 wrz 14:30
Jerzy:
Nie denerwuj się

, Twoje wyjaśnienia są pełniejsze
22 wrz 14:31
Eta: @
Jerzy 
Pisz na przyszłość krótką informację "pomagam"
22 wrz 14:35
Eta:
Pomagam
22 wrz 14:35
Eta:
Rozwiązuję
22 wrz 14:35
Eta:
Rysuję
22 wrz 14:36
Eta:
A
Janek10 ma to w..........
przepisał i ma z głowy ........
22 wrz 14:37
Jerzy:
Nie miałem pojęcia,że właczyłaś się do tego zadania

, ale masz rację,
przy dłuższym wpisywaniu rozwiązania dobrze jest poinformować innych, aby sie nie dublować
22 wrz 14:38
Eta:
22 wrz 14:39
janek 10: Byłem nieobecny z powodu wizyty u lekarza przed pobraniem szczepionki przeciw grypie.
Za włączenie się Ety do rozwiązania zadania serdecznie dziękuję jak również za
szczegółowe
wyjaśnienie zadania. Za zaangażowanie się i pomoc Jerzego również dziękuję.
Zadanie częściowo przeanalizowałem,do dalszej analizy wrócę później z uwagi na chwilowy brak
czasu
serdecznie pozdrawiam .
22 wrz 17:03
Eta:
22 wrz 18:28
janek 10: dokończenie zad.
(AUB)= 28 +B−C=.... 256+ (126+36+9) – (28+56+1)=256+86=342
342 171
P(AUB)= _________=...........
|Ω| 512 256
22 wrz 18:46
Eta:
ok
22 wrz 18:46