Oblicz x wiedząc, że logarytmy liczb tworzą ciąg arytmetyczny.
Ktoś: Oblicz x wiedząc, że logarytmy liczb: 2, 2x −1, 2x + 3 tworzą ciąg arytmetyczny.
22 wrz 01:12
amm: [log2,log(2
x−1),log(2
x+3)]−ciąg art
| | an+1+an−1 | |
zależność ciągu art. ( an= |
| ) |
| | 2 | |
a więc
| log2+log(2x+3) | |
| =log(2x−1) /*2 |
| 2 | |
log2+log(2
x+3)=2log(2
x−1)
log(2
x+1+6)=log(2
x−1)
2 (opuszczam logarytm)
2*2
x+6=2
2x−2*2
x+1
2
2x−4*2
x−5=0
tera podstawiasz za 2
x=t przy zał. t>0, bo 2
x>0 i lecisz dalej z deltą itd.
22 wrz 01:31
Blee:
Skoro ciag arytmetyczny to:
r = a3 − a2 = 2x +3 − (2x −1) = 4
W takim razie wyrazy tego ciagu to 2, 6, 10
2x = 7 −> x = log27
22 wrz 09:26
Ktoś: Dziękuję za pomoc. Sama robiłam to drugim sposobem ale wydawało mi się zbyt proste, więc
nabrałam podejrzeń.
23 wrz 01:34
yht:
Tylko pierwszy sposób użytkownika amm jest poprawny
Kluczowe jest to że logarytmy tych liczb tworzą ciąg arytmetyczny
z delty wychodzi że 2x = 5 lub 2x = −1
ostatecznie x = log25 (2x=−1 to sprzeczność)
dla x=log27 mamy ciąg (log2, log6, log10) który oczywiście nie jest arytmetyczny
23 wrz 10:28