Potęgi, proste pytanie
Paweł: q + q2 = 20
Może głupie pytanie, ale nie mogę sobie przypomnieć jak to obliczyć.
21 wrz 23:01
Paweł: To będzie deltą?
21 wrz 23:02
zombi: Warto spróbować
21 wrz 23:03
Mila:
Masz równanie kwadratowe.
q
2+q−20=0
Δ=1+4*20=81
21 wrz 23:03
Paweł: Dzięki, myślałem przez chwile że to się jakoś potęgami liczyło, ale jednak delta.
21 wrz 23:04
Janek191:
q + q2 = 20
q*( 1 + q) = 4*5
q = 4
=====
lub
q*(1 + q) = − 5*(−4)
q = − 5
======
22 wrz 07:44
Mariusz:
Możesz też wzorami skróconego mnożenia lub funkcjami symetrycznymi
Tak czy inaczej wyróżnik po drodze dostaniesz
22 wrz 19:54