Ciągi, wyznacz an
Paweł:
{a1 * a2 = 6
{a2 + a4 = 8
21 wrz 21:46
mat: an jest arytymetyczny, geometryczny czy co?
21 wrz 21:47
Paweł: Ciąg arytmetyczny, przepraszam, zapomniałem dodać.
21 wrz 21:49
mat: podstaw:
a2=a1+r
a4=a1+3r
21 wrz 21:54
mat:
a1(a1+r)=6 oraz 2a1+4r=8→a1=4−2r
(4−2r)(4−r)=6→r=1 lub r=5
→a1=2 lub a1=−6
→an=2+(n−1)=1+n lub an=−6+(n−1)*5=−11+5n
Ssprawdzenie:
an=1+n, wtedy a1=2, a2=3, a4=5 (zgadza sie)
an=−11+5n, wtedy a1=−6, a2=−1, a4 = 9 (tez sie zgadza)
21 wrz 21:58
Paweł: Dzięki wielkie.
21 wrz 22:10