oblicz granice
ruzamka: lim x→+∞ (U{ √2−4x − √1−x} { √−x })
21 wrz 21:26
'Leszek: Popraw zapis zadania , nie moze byc √ − x dla x → + ∞
21 wrz 21:30
ruzamka: Tak, rzeczywiście x ma dążyć do −∞
Nie potrafię napisać tego w ułamku, z jakiegoś powodu mi to nie wychodzi
21 wrz 21:32
'Leszek: Nawiasy }{ bez spacji !
21 wrz 21:33
Adamm: =√−2/x+4−√−1/x+1→√4−√1=1
21 wrz 21:35
ruzamka: | | √2−4x−√1−x | |
lim x→+∞ ( |
| ) |
| | √−x | |
21 wrz 21:43
ruzamka: Co się dzieje z mianownikiem?
21 wrz 21:44
RadekNieJadek:
czy ma być lim x→ −∞
21 wrz 21:49
ruzamka: Ugh , tak przepraszam znowu pomylilam
21 wrz 21:50
RadekNieJadek:
pomnóż licznik i mianownik przez √−x
pamietaj, że √x2 = wartość bezwzględna z x
21 wrz 22:02
Adamm: albo po prostu podziel (?)
21 wrz 22:45
ruzamka: Dzięki!
21 wrz 23:08
Mila:
Podziel każdy składnik licznika przez √−x. Adamm napisał.
21 wrz 23:18