dziedzina funkcji kwadratowej z parametrem
j77: Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji jest zbiór liczb rzeczywistych?
f(x) = 1√mx2 + mx + m + 2
I rozumiem że muszą zajść takie warunki:
a > 0
Δ < 0
pierwiastek nie może być ujemny ani zerowy:
mx2 + mx + m + 2 > 0
Δ = m2 − 4m(m+2) = −3m2 + 8m < 0
m1 = −8−8−6 = 166 = 213
m2 = −8+8−6 = 06 = 0
czyli wychodzi parabola m ∊ (−∞;0) U (213;∞)
a to się nie zgadza, bo ma wyjść przedział: m ∊ (0;∞)
może ktoś naprowadzić?
21 wrz 21:01
j77: przedział ma być m ∊ <0;∞)
21 wrz 21:07
Adamm: przypadek gdy m=0 nie był sprawdzony
21 wrz 21:09
Adamm: m2−4m(m+2)=−3m2−8m<0
−3m−8<0 (bo m>0 z założenia)
−8/3<m
czyli po prostu m>0
i trzeba jeszcze dodać 0, bo funkcja liniowa w tym przypadku jest >0
21 wrz 21:14