rownania prosze o pomoc
anesss: napisz w postaci kierunkowej i ogolnej rownania prostych:A=(−2,−1) B=(4,2) C=(0,5) D=(2,1)
21 wrz 20:28
Janek191:
Których prostych ?
21 wrz 20:29
Janek191:
Prosta AB
| | 2 − (−1) | | 1 | |
a= |
| = |
| = 0,5 |
| | 4 − (−2) | | 2 | |
y = 0,5 x + b B = ( 4, 2)
2 = 0,5*4 + b ⇒ b = 0
Odp. y = 0,5 x
========
oraz
2 y = x
x − 2y = 0
========
21 wrz 20:32
Eta:
| | yB−yA | | 2+1 | | 1 | |
aAB= |
| = |
| = |
| |
| | xB−xA | | 4+2 | | 2 | |
.................
pozostałe podobnie
21 wrz 20:33
Janek191:
21 wrz 20:34
Eta:
21 wrz 20:34