Mam dwa pytanka odnośnie zadań z logarytmów.
Gdyby ktoś mógl mi pomoc, byłbym
wdzięczny
Oki to tak...
Zadanie 1
Wyznacz dziedzinę funkcji f i naszkicuj jej wykres.
f(x)=log4x2+log12x2
Ja to zrobiłem
tak...
=12*2log2x+(−1*2log2x)= log2x−2log2x=−log2x
Super co teraz z tą dziedziną bo ma ona należeć do x ∊ R\{0} co znaczy ze x za pewne powinien
być do kwadratu a u mnie nie jest
Jakieś rady, gdzie jest błąd?
Albo jak poprawnie wyznaczyć dziedzinę bo według mnie to x>0 i tyle...
Zadanie 2
Oblicz x
log4x=Log2√2105
Ja to zrobiłem tak:
log2x(12)=log210(103)
No ale co teraz?
Prosiłbym o pomoc, wyjaśnienie zadanka i użytych zależności w nim. Bardzo będę wdzięczny za
każdą pomoc, pozdrawiam MIchał.
| 1 | ||
0,5 log2 x = | log2 105 | |
| 1,5 |
| 5 | ||
0,5 log2 x = | log2 10 /*2 | |
| 1,5 |
| 20 | ||
log2 x = | log2 10 | |
| 3 |
| 10 | ||
log2 x = | log2 10 | |
| 3 |
| 5 | ||
0,5log2 x = | log2 10 | |
| 32 |
| 2 | ||
0,5log2 x = 5* | log2 10 | |
| 3 |
| 10 | ||
0,5 log2 x = | log2 10 | *2 | |
| 3 |
| 20 | ||
log2 x = | log2 10 | |
| 3 |