nierówności wykładnicze
Asia: x∊N+
21*26*211*...*2(5x−4)≤85
Proszę o pomoc
21 wrz 19:36
karty do gry :
85 = 215 = 21 * 26 * 28 < 21 * 26 * 211
5x − 4 < 11
5x < 15
x < 3
x = 1 v x = 2
21 wrz 19:41
Jerzy:
1 + 6 + 11 + ......+(5x − 4) ≤ 15
21 wrz 19:41
'Leszek: Dodaj wykladniki , jest to suma wyrazow ciagu arytmetycznego .
| | 1+(5x − 4) | |
1+6 + 11 + ....+(5x− 4) = |
| *x |
| | 2 | |
21 wrz 19:44
Asia : Tylko wtedy wychodzi mi dziwna delta √609
21 wrz 19:47
Asia :
L ≤ 2
15
x=n
5x
2−3x−30≤0
21 wrz 19:50
Asia : dobrze to jest?
21 wrz 19:52
'Leszek: Jest dobrze , odp. x ε { 1 , 2}
21 wrz 19:54
Asia : ok, dzięki
21 wrz 20:00
Asia : .
21 wrz 20:19
Eta:

x∊N+
Po rozwiązaniu nierówności ...........
x=1 v x=2
21 wrz 20:29