fizyka
Kinga: Czy ktoś byłby w stanie pomóc mi z zadaniem fizyki, bo w ogóle nie wiem jak się robi tego typu
zadania (nie miałam jeszcze trygonometrii)
Jeżeli napiętą linę o długości 10 m, łączącą drzewo z samochodem, uda się odciągnąć w połowie
długości w bok o 10 cm, ciągnąć prostopadle do liny siłą 100 N, to ile wyniesie siła, z jaką
lina pociągnie samochód?
21 wrz 17:54
'Leszek: Zrob rysunek i skorzystaj z podobienstwa trojkatow ,
otrzymasz proporcje : F/100 (N) = 5 m/ 0,1 m ⇒ F = ........
21 wrz 19:08
Kinga: W odpowiedziach mam 2500N
Czy mógłbyś mi zrobić ten rysunek, bo ja naprawdę nie wiem, o które podobieństwo chodzi.
21 wrz 19:24
'Leszek: Korzystam z komorki i nie mam mozliwosci wykonywania rysunkow !
21 wrz 19:31
Kinga: Ok, dzięki za chęci. zupełnie tego nie ogarniam, trudno.
21 wrz 19:37
Kinga:

a=10m/2=5m
b=0,1m
F=100N
tylko tyle potrafię narysować, jestem w gimnazjum i nie umiem fizyki, ale muszę z niej zdać,
dlatego byłabym wdzięczna gdyby znalazł się ktoś, kto by pomógł
21 wrz 19:46
Kinga: .
21 wrz 21:41
21 wrz 21:45