α | ||
Mam pytanko, co właściwie mogę zrobić z tg | . Chciałbym pozbyć się tego ułamka, żeby przy | |
2 |
α | ||
tg( | )=1 | |
2 |
α | π | π | |||
= | +kπ (bo dla argumentu | tangens osiąga wartość 1) | |||
2 | 4 | 4 |
π | ||
α= | +2kπ | |
2 |
x | x | |||
cos2 | − sin2 | = cosx | ||
2 | 2 |
x | x | |||
cos2 | + sin2 | = 1 | ||
2 | 2 |
x | ||
2cos2 | = cosx + 1 | |
2 |
x | cosx + 1 | |||
cos2 | = | |||
2 | 2 |
cosx + 1 | ||
więc cosx = ±√ | (wszystko pod pierwiastkiem) | |
2 |
x | x | 2 | cosx + 1 | 1 − cosx | ||||||
sin2 | = 1 − cos2 | = | − | = | ||||||
2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
x | 1 − cosx | |||
Więc sin | = ±√ | (znowu wszystko pod pierwiastkiem) | ||
2 | 2 |
x |
| ||||||||||||
tg | = | = | |||||||||||
2 |
|
1 − cosx | (1 − cosx)2 | |1 − cosx| | ||||
±√ | = ±√ | = ± | ||||
1 + cosx | 1 − cos2x | |sinx| |
sinα | ||
tg α = | = | |
cosα |
|
| |||||||||||||||||||||||||||
= | = | |||||||||||||||||||||||||||
|
|
| |||||||||||
tg α = | |||||||||||
|
α | ||
znając tg | znasz i tgα | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |