???
mruczek: x(x+3)+3≤(x−2)²+7x
x√2+2√3<2x
Jak to zrobić? wychodzi mi co innego niż w odp
21 wrz 13:29
Jerzy:
Powymnażaj, przenieś na jedna stronę i poredukuj.
21 wrz 13:32
Jerzy:
x2 + 3x ≤ x2 − 4x + 4 + 7x ⇔ 3x + 4x − 7x ≤ 4 ⇔ 0 ≤ 4 ( tożsamość )
21 wrz 13:34
Jerzy:
| | −2√3 | |
x√2 − 2x < −2√3 ⇔ x(√2 − 2) < −2√3 ⇔ x > |
| |
| | √2−2 | |
21 wrz 13:36
mruczek: robiłem tak i wychodzi mi x= −1/4 a w odpowiedzi jest że nierównośc spełni akażd liczbe więc
nie wiem jak to rozmieć
21 wrz 13:36
mruczek: aaa dzięki
21 wrz 13:37
mruczek: w odp jest x nalży do (2√3+√6+;+ nieskończoność)
21 wrz 13:39
Adamm: | −2√3 | | 2√3*(√2+2) | |
| = |
| =2√3+√6 |
| √2−2 | | 2 | |
21 wrz 13:41
mruczek: aaa dzięki!
21 wrz 13:42