Trojkat
Powracający:

W trojkacie ABC poprowadzono wysokosci AA'i BB'
proste zawierajace te wysokosci przcinaja sie w punkcie P
Udowodnij ze jezeli AP=PB to trojkat ABC jest rownoramienny
Autor zrobil taki rysunek do zadania
Przeciez rysyjac trojkat ostrokatny wysokosci przecinaja sie wewnatrz trojkata
21 wrz 12:08
Blee: No a gdzie sie przecinaja jak nie wewnatrz trojkata?
21 wrz 12:23
Tadeusz:
Rysunek jest trochę spaprany. Wysokości trójkąta przecinają się oczywiście w jednym punkcie
a punkt ten może "leżeć" zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz trójkąta.
21 wrz 19:32
Tadeusz:

Proste zawierające wysokości AA' i BB' trójkąta ABC przecinają się w punkcie P
Zatem prosta zawierająca wysokość CC' tego trójkąta również przechodzi przez punkt P
Skoro trójkąt APB jest równoramienny (AP=BP) to jego wysokość PC' dzieli bok AB na połowy
Skoro wysokości CC' i PC' leżą na jednej prostej to trójkąt ABC musi być równoramienny (AC=BC)
21 wrz 20:49
5-latek: dzieki kolego .
21 wrz 23:22
5-latek: Tez mialem takie zadanie (nr 57 Maria Malek cz 1 .
21 wrz 23:23