Różniczki - rozwiąż równanie
asdf: Najpierw proszę o sprawdzenie już rozwiązanego równania:
xdydx=y+1
dxx=dyy+1
1xdx=1y+1dy
ln|x|+c=ln|y+1|+c
x=y+1
y=x−1+c
Nie jestem pewny odpowiedzi a nie posiadam rozwiązania.
Również proszę o pomoc w rozwiązaniu równań liniowych:
a) dydx=−yx+2 nie wiem co zrobić z wyrazem wolnym 2
b)dydx=−2y+e3x
Z góry dziękuję za pomoc.
21 wrz 02:49
Jerzy:
1)
ln(y + 1) = lnx + C1
ln(y + 1) = ln(C*x)
y + 1 = Cx
y = Cx − 1
21 wrz 08:03
Jerzy:
| | dy | | 1 | |
Teraz: |
| + |
| *y = 0 , potem uzmiennisz stałą. |
| | dx | | x | |
| | dy | |
3) |
| + 2y = e3x i analogicznie jak wyżej. |
| | dx | |
21 wrz 08:06
21 wrz 12:23
21 wrz 12:29
asdf: Jak w tym drugim przykładzie pozbyć sie minusa? Bo wedle mojego toku rozumowania:
dyy=−1xdx
ln|y|=−ln|x|+c
y=−cx
I mam problem z uzmiennieniem stałej. Tzn znam wzór, ale nie wiem jak go wyegzekwować w tej
sytuacji.
y=c(x)*x y`=c`(x)*x+c(x)*1
21 wrz 19:58
21 wrz 20:01
'Leszek: Wowczas otrzymasz rozwiazanie ogolne : y = C/x
21 wrz 20:02
Jerzy:
I teraz uzmiennij stałą.
21 wrz 20:09
asdf: Okej uzmienniona stała wyszła mi taka:
y`=C`(x)1x−C(x)1x2
I wiem, ze to jest źle bo c(x) powinny mi się jakoś skrócić. Nie rozumiem tego wzoru chyba.
21 wrz 20:33
Jerzy:
| | C'*x − C | |
y' = |
| i podstaw do równania. |
| | x2 | |
21 wrz 21:15
Jerzy:
Po podstawieniu masz:
C' = 2x
C = x
2 + C
1
22 wrz 09:05
Jerzy:
3)
y = C*e
−2x
y' = C'*e
−2x − 2Ce
−2x
Po podstawieniu masz:
C'*e{−2x} = e
3x
C' = e
5x
| | 1 | | 1 | |
y = ( |
| e5x + C1)*e−2x = |
| e3x + C*e−2x |
| | 5 | | 5 | |
22 wrz 09:31
Mariusz:
a) można rozwiązywać jako jednorodne
b) równanie liniowe niejednorodne pierwszego rzędu
22 wrz 20:18