FUNKCJA WYKŁADNICZA
beti19:
Narysuj wykres funkcji y=a
x wiedząc że do jej wykresu należy punkt P (−3,8)
Jak zacząć

?
20 wrz 23:31
5-latek: 8=a−3 to a= policz
20 wrz 23:32
5-latek: a= 0,5
masz funkcje y= 0,5x
20 wrz 23:58
beti19: hej
5−latek a nie bedzie to czasem tak :?
że P= ( −3,8) czyli x=−3 a y=8 więc podstawiam do wzoru i obliczam a ?
8 = a
−3/a
8a = −3 / 8
a =
−38
a więc mam wzór funkcji y=
−38x
i teraz rysuje tabelkę i zaznaczam punkty na wykresie

?
21 wrz 00:41
Jerzy:
Masz bardzo poważne braki
beti. Dla Ciebie : a
−3*a = −3
| | −3x | |
Ponadto nie widzisz faktu,że funkcja: y = |
| jest funkcją liniową, a przecież funkcja |
| | 8 | |
wyjściowa y = a
x jest funkcją wykładniczą.
21 wrz 08:23
Janek191:
21 wrz 08:36
5-latek: Witam
Janek191 
Beti
Ogolnie
21 wrz 09:12