Oblicz wyrażenie
Nika: Jak obliczyć te wyrażenie? Wynik ma wyjść 8, ale dochodzę w równaniu do tego momentu i nie wiem
już jak pociągnąć je do końca.
2(√√2−1 + √√2+1) =
W nawiasie pod pierwiastkiem jest √2−1 i √2+1, a nie √2−1 i √2+1
20 wrz 22:39
Adamm: coś źle przepisane
20 wrz 22:43
Nika: Możliwe, że robię błąd gdzieś po drodze. Miałam dziś z tego 1 temat i jeszcze nie do końca
wszystko rozumiem.
Ogólnie moje obliczenia wyglądają tak
√2(2−2√2)2 + √2(2+2√2)2 = √2|2−2√2| + √2|2+2√2| = √2(−2+2√2) +
√2(2+2√2) = √4(√2−1) + √4(√2+1) = 2√√2−1 + 2√√2+1 = 2(√√2−1 +
√√2+1
20 wrz 22:59
Nika: Możliwe, że robię błąd gdzieś po drodze. Miałam dziś z tego 1 temat i jeszcze nie do końca
wszystko rozumiem.
Ogólnie moje obliczenia wyglądają tak
√2(2−2√2)2 + √2(2+2√2)2 = √2|2−2√2| + √2|2+2√2| = √2(−2+2√2) +
√2(2+2√2) = √4(√2−1) + √4(√2+1) = 2√√2−1 + 2√√2+1 = 2(√√2−1 +
√√2+1
20 wrz 22:59
Adamm: już na początku źle
√2(2−2√2)2=√2*|2−2√2|
√2(2+2√2)2=√2*|2+2√2|
dalej myślę że już sobie poradzisz
20 wrz 23:00
Nika: A dobra, zagapiłam się potwornie. Teraz już nie będzie problemu. Dzięki
20 wrz 23:03