Dowód z trygonometrii.
mikic: Dowiedz, ze dla kazdego ostrego kąta α wartosc
https://ibb.co/gnvcw5 ma stałą wartość.
Ma ktoś jakieś podpowiedzi ?
20 wrz 22:19
Eta:
...=2
20 wrz 22:24
Jerzy:
Górny pierwiastek to sinα,dolny to cosα.
Podstaw i teraz wspólny mianownik.
20 wrz 22:26
Eta:
√1−cos2α=sinα ,
√1−cos2α=sinα
| | cosα | | 1−sinα | |
W=( |
| + |
| )*cosα= |
| | 1−sinα | | cosα | |
| | cos2α+(1−sinα)2 | | 2(1−sinα) | |
= |
| = .... |
| = 2 , sinα≠1 |
| | 1−sinα | | 1−sinα | |
20 wrz 22:28
Eta:
Wrzucił zadanie i poszedł.........................................
20 wrz 22:29