z
zad: W sklepie w kartonie znajduje się 20 żarówek , w tym pewna liczba żarówek wadliwych. Wybieramy
losowo 2 żarówki. Ile co najwyżej dobrych żarówek znajduje się w tym kartonie, jeżeli
prawdopodobieństwu wylosowania jednej żarówki dobrej i jednej wadliwej jest większe od 0,1?
n −dobra żarówka
20−n −wadliwa żarówka
A− wylosowanie jednej dobrej i jednej wadliwej żarówki
P(A)>0,1
| | | | 20! | | 18!*19*20 | |
Ω= C | = |
| = |
| =190 |
| | | 2!*18! | | 2!*18! | |
| | | | | | | | | |
A=C | *C | +C | *C | =n*(20−n)+(20−n)*n=−2n2+40 |
| | | | | |
Właśnie nie wiem czy pisać tak czy tak ? Cz to jest to samo ?