matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji
ruzamka:
Oblicz granicę funkcji f(x)=(|x
2
+3x+2|)/(x
2
−1), x0=−1
20 wrz 21:01
piotr:
dla x<−1
−(x+2)(x+1)
lim
x→−1
−
= 1/2
(x+1)(x−1)
dla x>−1
(x+2)(x+1)
lim
x→−1
+
= −1/2
(x+1)(x−1)
⇒ granica w x
0
= −1 nie istnieje
20 wrz 21:47