Określanie dziedziny funkcji - alternatywa vs koniunkcja.
Narker: Witam. Określamy dziedzinę funkcji, jaki zapis będzie poprawny>
f(x) = 3x+1|x|−2
mianownik nie może być równy zero więc:
|x| − 2 ≠ 0
|x| ≠ 2
I tutaj chciałbym spytać się o zapis.
Spytałem nauczycielki, ze względu na wzór wartości bezwzględnej według niej ma to wyglądać:
x ≠ 2 ∨ x ≠ − 2
Według mnie powinna tutaj jednak być koniunkcja, w końcu oba przypadki nie mogą zostać
spełnione, a mamy tutaj znak "≠" a nie "="
x ≠ 2 ⋀ x ≠ −2
Jak powinno być?
20 wrz 20:58
Adamm: koniunkcja jest dobrze
20 wrz 21:01
'Leszek: Dziedzina : x = R \ { −2 , 2}
Albo mozna zapisac :
x ≠ − 2 ∧ x≠ 2. ( koniunkcja )
20 wrz 21:03
Eta:
|x|=2 ⇒ x=2 v x= −2
zaprzeczenie
|x|≠2 ⇒ x≠2
∧ x≠ −2
20 wrz 23:04
Adamm: prawie
(|x|=2 ⇔ x=2 ∨ x=−2) ⇔ (|x|≠2 ⇔ x≠2 ∧ x≠−2)
20 wrz 23:09
Eta:

20 wrz 23:12