Spośród wszystkich trapezów, których krótsza podstawa i ramiona maja dlugosc 10 wyznacz ten o
najwiekszym polu.
P(x)=(10+2x+10)*h/2=(10+x)*h
h wyznaczyłem z twierdzenia pitagorasa : 102=x2+h2
h=√100−x2
podstwiłem do funkcji od pola : P(x)=(10+x)*√100−x2
D=(0;10)
teraz mając f. chciałbym wyznaczyc pochanda funkcji i znalezc jej miejsca zerowe.
P'(x)=√100−x2+(10+x)*(12*√100−x2*(−2x)
teraz P'(x)=0 i tu nie wychodzi. może ktoś to sprawdzić i powiedziec czy cos robie źle.
| −2 x | ||
P '(x) = √100 − x2 + (10 + x)* | = ... | |
| 2 √100 − x2 |