funkcja liniowa
klaudiaa: dziedziną funkcji f jest zbiór liczb rzeczywistych. Który z punktów: P=(−1,2), R=(0,−3),
S=(12, 212), T=(10,7), W=(13,10), nie należy do wykresu funkcji f danej wzorem
f(x)=−x+3
20 wrz 18:22
Mila:
Podstawiaj argumenty po kolei do wzoru funkcji.
P=(−1,2)
f(−1)=−(−1)+3=1+3=4 ⇒P nie należy do wykresu tej funkcji
R=(0,−3),
f(0)=3 R nie należy do wykresu f(x)
S=(1/2, 2
12),
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f( |
| =− |
| +3=2 |
| , S należy do wykresu f(x) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Licz dalej sama
20 wrz 19:08