Granice
cotyniepowiesz98: Dzień dobry. Mam problem z wyznaczeniem granicy w takich przypadkach:
Lim n dąży do nieskończoności
3n − √9n2+n
Wychodzi, gdy pomnoze przez wyrażenie z przeciwnym znakiem, moje pytanie brzmi dlaczego nie
mogę zrobić w ten sposób:
3n − √n2(9+1/n) = 3n − 3n = 0 (czy to jest jakby nieskończoność − nieskończoność? Wtedy to
byłby symbol nieoznaczony?)
20 wrz 18:09
Mila:
| | 3n−√9n2+n | | 3n+√9n2+n | |
limn→∞( |
| * |
| = |
| | 1 | | 3n+√9n2+n | |
| | 9n2−9n2−n | |
=limn→∞ |
| = |
| | 3n+√9n2+n | |
| | −n | | −1 | |
=limn→∞ |
| =limn→∞ |
| |
| | n*(3+√9+1n) | | (3+√9+1n) | |
20 wrz 18:30
RadekNieJadek: nieskończoność minus nieskończoność to symbol nieoznaczony
nie da się z góry okreslić wyniku
20 wrz 19:02