Ciągi
Paweł: Oblicz: 2a
5 − b
7
| | ⎧ | a1=12 | |
| a) | ⎨ | |
|
| | ⎩ | an+1 = (−2)n * an, dla n ≥ 1 | |
| ⎧ | b1=0 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | bn+1 = bn − (−1)n, dla n ≥ 1 | |
20 wrz 16:03
Janek191:
a2 = (−2)1*0,5 = − 1
a3 = (−2)2* (−1) = − 4
a4 = (−2)3*(−4) = 32
a5 = (−2)4* 32 = 512
b2 = 0 − (−1)1 = 1
b3 = 1 − (−1)2 = 0
b4 = 0 − (−1)3 = 1
b5 = 1 − (−1)4 = 0
b6 = 0 − (−1)5 = 1
b7 = 1 − (−1)6 = 0
więc
2 a5 − b7 = `1024 = 210
20 wrz 16:13
Adamm: | | 1 | |
an=(−2)n−1*(−2)n−2*...*(−2)* |
| =(−1)(n−1)+...+1*2(n−1)+...+2= |
| | 2 | |
=(−1)
n(n−1)/2*2
(n+1)(n−2)/2
20 wrz 16:22