równanie tryg
ambitny: rozwiąż równanie /3tgx/ =
√3
/../ to wartość bezwgl.
tg x =
√3 / 3 więc x0 = pi/6 kpi
ale drugie równanie mam zle, dlaczego ?
tg (pi − pi/6) = 5pi / 6 + kpi....a odp jest inna
20 wrz 15:33
Jerzy:
|3tgx| = √3 ⇔ 3tgx = √3 lub 3tgx = − √3
20 wrz 15:35
ambitny: ok i co dalej? inaczej potrzbuję jakiejsc sprawdzonej metody ( nie rysunkowej )
zeby liczyc równania proste jezeli prawa strona jest < 0
np. tg x = −1
ctg x = −1
sin x = −0,5
cos x = −0,5
w całym zakresie pi
20 wrz 15:43
RadekNieJadek: funkcja tg jest nieparzysta, więc drugie rozwiązanie z ujemnym wynikiem −π/6 + kπ
20 wrz 15:46
RadekNieJadek: to czy funkcja jest parzysta czy nie pomaga znajdować rozwiązania...
20 wrz 15:48