Granica niewłaściwa ciągu z parametrem b
123321: | | bn−6 | |
Dla jakiej wartości parametru b ciąg an = |
| ma granicę niewłaściwą ∞ |
| | (1−b)n+3 | |
widzę że jest to 1, ale czy da się to policzyć?
20 wrz 15:01
Jerzy:
| | b − 6/n | | b | |
= limn→∞ |
| = limn→∞ |
| |
| | (1 − b) +3/n | | 1 − b | |
20 wrz 15:03
Adamm: | | b | |
tylko trzeba zaznaczyć że granica wynosi |
| tylko pod warunkiem że b≠1 |
| | 1−b | |
20 wrz 15:05
123321: no do tego momentu doszedłem tylko, że z tego chyba nic nie wynika, bo to działa dla konkretnej
liczby ale dla ciągu z granicą niewłaściwą chyba się nie da?
20 wrz 15:09
Jerzy:
Tak, ten ciąg nie może mieć granicy: +∞
20 wrz 15:13
123321: może jeżeli podstawimy 1 pod b(na samym początku), ale ciezko byloby to policzyc lub nawet sie
nie da z tego co widze
20 wrz 15:15
Adamm: Jerzy, nie rozumiesz że to co napisałeś jest błędne
| | b | |
granica wynosi |
| , ale tylko dla b≠1 |
| | 1−b | |
dla b=1 mamy
20 wrz 15:16
Jerzy:
| | n − 6 | |
Dobra.. dla b = 1 mamy: limn→∞ |
| = + ∞ |
| | 3 | |
20 wrz 15:19
Jerzy:
Tak , tak ..dla: b = 1
20 wrz 15:19