:)
szkoławesoła: 6x+4=5(x−2)+x+12
(Rozwiąz równanie) niech mi ktoś wytłumaczy dlateczego nie ma rozwiązań?
(x+3)2=(x−1)2
y−5/4 − 2y+1/3= 2 1/2−y
− to z tego samego zadania ciagle źle mi wychodzi
20 wrz 13:57
Jerzy:
6x + 4 = 5x −10 + x + 12 ⇔ 6x + 4 = 6 x + 2 ⇔ 0 = − 2 ( sprzeczność )
20 wrz 14:13
Jerzy:
x + 3 = x − 1 ⇔ 0 = − 4 sprzeczność
lub
x + 3 = − x + 1 ⇔ 2x = −2 ⇔ x = −1 ( rozwiazanie)
20 wrz 14:20
szkoławesoła: dlaczego tylko w tym jednym można rozwiącać to na sposoby ?
20 wrz 16:16
Jerzy:
a2 = b2 ⇔ a2 − b2 = 0 ⇔ ( a + b)(a − b) = 0 ⇔ a = − b lub a = b
20 wrz 16:20
Jerzy:
To nie są dwa sposoby tylko rozwiazanie alternatywy równań.
20 wrz 16:20
Mila:
Możesz rozwiązać tak:
(x+3)2=(x−1)2 ⇔
(x+3)2−(x−1)2=0
(x+3+x−1)*(x+1−x+1)=0⇔
(x+3+x−1)=0 lub (x+1−x+1)=0⇔
2x+2=0 lub 2=0 sprzeczność
x=−1
albo tak:
x2+6x+9=x2−2x+1
6x+9=−2x+1
8x=−8
x=−1
20 wrz 16:38