parametr, funkcje
lukrecja: Dla jakiej wartości parametru a suma kwadratów pierwiastków równania x2−ax+a−1=0 jest
najmniejsza?
Wiem, że pewnie chodzi o wyznaczenie minimum funkcji pochodnej, ale nie wiem jak się za to
zabrać, proszę o pomoc
20 wrz 12:04
RadekNieJadek: skorzystaj ze wzorów Viete'a
20 wrz 12:06
5-latek: Δ≥0 (warunek istnienia pierwiastkow
Potem wzory Viete'a i wyznaczasz minimum
20 wrz 12:06
Adamm: Δ>0 ⇒ a∊...
x12+x22=(x1+x2)2−2x1x2=a2−2(a−1)=a2−2a+1=(a−1)2
ze wzorów Viete'a
i wygląda na to że a=1 jest naszym minimum
20 wrz 12:07
Jerzy:
Najpierw ustal warunki, aby istniały dwa pierwiastki.
20 wrz 12:07
Adamm: poprawka
a2−2(a−1)=a2−2a+2=(a−1)2+1
20 wrz 12:10
lukrecja: z warunku na pierwiastki wyszła delta ujemna, nie wiem co dalej
Adamm− skąd już wiadomo, że 1 to minimum?
20 wrz 12:11
Adamm: bo kwadrat jest najmniejszy gdy jest równy 0
20 wrz 12:12
Jerzy:
Co to znaczy " wyszła delta ujemna " ?
20 wrz 12:12
lukrecja: a2−4(a−1)>0
a2−4a+4>0
delta': 16−64<0
20 wrz 12:20
Jerzy:
A skąd masz 64 ?
20 wrz 12:20
Adamm:
a2−4a+4>0
(a−2)2>0
a≠2
20 wrz 12:21
5-latek: 4*4≠64
20 wrz 12:21
lukrecja: mój błąd, faktycznie
20 wrz 12:26