zadanie z parametrem, ciągi, granica
śliwka: | | pn2−2 | |
Dany jest ciąg o wyrazie an= |
| |
| | (p−1,7)n2+3n | |
Dla jakiej wartości parametru p lim
(n→
∞) a
n =2 ?
20 wrz 11:15
20 wrz 11:20
śliwka: Skąd takie wyrażenie się wzięło?
20 wrz 11:31
Jerzy:
Podziel licznik i mianownik przez n2 , to zobaczysz
20 wrz 11:32
śliwka: chodzi o to, że n2→∞, a co z 3n?
20 wrz 11:33
śliwka: właśnie rozpisałam to i wyłączyłam n2, dzięki
20 wrz 11:33
Jerzy:
| | p − 2/n2 | | p | |
= limn→∞ |
| = |
| |
| | (p − 1,7) + 3/n | | p − 1,7 | |
20 wrz 11:36