wykaż, że ...
Pedro: Wykaż, że równanie x* 2x = 1 ma rozwiązanie w przedziale ( 0;1)
20 wrz 09:35
Jack:
Niech f(x) = x*2x−1
f(0) = − 1
f(1) = 1
Zatem na podstawie tw. Darboux istnieje miejsce zerowe funkcji f(x) w przedziale (0;1),
a zatem rownanie ma tam rozwiazanie
20 wrz 09:39
Jerzy:
To nie jest dobre rozwiazanie Jack .. badasz znak poza dziedziną.
20 wrz 09:42
Jerzy:
f(1/2) = 1/2*√2 − 1 < 0
f(3/4) = 3/4*1,68 − 1 > 0
i teraz twierdzenie Darboux.
20 wrz 09:50
Pedro: Jerzy, skad wziales 1/2 i 3/4?
20 wrz 09:55
Pedro: Jack, dzieki! zapomnialem o tw. Darboux ... tylko teraz Jerzy mi namieszal
20 wrz 09:57
Jerzy:
To dowolne dwie wartości z dziedziny.
20 wrz 09:58
Jerzy:
Podany przedział jest otwarty , więc pewniejsze jest badanie znaku wewnątrz tego przedziału,
a nie na jego końcach.
20 wrz 09:59
Pedro: a ok

bardzo dziekuje za pomoc
20 wrz 10:06
Jack: skoro zbadałem dla wartości krańcowych i wyszło, że one nie są "zerem" no to logiczne, że to w
środku musi być?
20 wrz 10:24
Adamm: Jerzy, to że tam jest podany taki przedział to nie oznacza że to jest "dziedzina"
popatrz sobie co mówi twierdzenie Darboux, i nie pleć bzdur
20 wrz 11:54
Eta:

x*2
x=1
Rysujemy wykresy:
y=2
x
P punkt wspólny wykresów x∊(0,1)
20 wrz 16:55