Zbieżność szeregu
amm: Zbadaj zbieżność szeregu
∞
n=1
Kryterium d'Alemberta
log(n+1) | | 2n | | log(n+1) | | log(n+1) | |
| * |
| = |
| = |
| = |
2*2n | | log(n) | | 2log(n) | | log(n2) | |
lim [log
n2(n+1)]=
?
n→
∞
coś tu chyba jest nie tak, jakaś pomoc?
20 wrz 01:43
amm: w sumie podstawiając za "n" następne liczby →∞ to wychodzi, że granica jest równa 0, więc
szereg
jest zbieżny. Da się to zrobić jakoś łatwiej?
Z góry dziękuję za pomoc!
20 wrz 01:50
amm: Jednak granica nie jest równa 0
20 wrz 01:55
Jack:
| log(n+1) | | 2n | | log(n+1) | |
lim |
| * |
| = lim |
| = |
| 2n+1 | | logn | | 2logn | |
n−>
∞
| 1 | | | | 1 | | logn | | 1 | |
= |
| lim |
| = |
| lim |
| = |
| |
| 2 | | logn | | 2 | | logn | | 2 | |
20 wrz 09:04
Jack:
Krótkie wyjaśnienie
| n+1 | | n+1 | |
log(n+1) = log( |
| *n) = log( |
| ) + log(n) |
| n | | n | |
Teraz granica tego wyrazenia
| n+1 | | 1 | |
lim log( |
| ) = lim log(1+ |
| ) = log 1 = 0 |
| n | | n | |
n−>
∞
| 1 | |
Poniewaz oczywiscie lim |
| = 0 |
| n | |
20 wrz 09:19