Geometria analityczna
Asia: Punkt A = (3,4) jest wierzchołkiem trójkąta prostokątnego ABC , o kącie prostym ACB , a S =
(0,3) jest środkiem okręgu opisanego na tym trójkącie. Wyznacz współrzędne pozostałych
wierzchołków tego trójkąta, wiedząc, że C należy do ujemnej części osi Ox .
Udało mi się znaleźć rozwiązanie na innym serwisie, jednak postawiony został tam warunek, że
C = (x;0). Skąd wiadomo, że y dla C będzie wynosił 0?
19 wrz 23:33
5-latek:

Widziisz jakie wspolrzedne maja punkty A B D?
wiec jakie wspolrzdne bedzie mial punkt C?
19 wrz 23:37
Asia: Ta podpowiedź w ogóle do mnie nie trafia. Według tego co narysowałeś punkt C faktycznie mógłby
być (x;0), jednak nie widzę tutaj żadnego związku z zadaniem
19 wrz 23:42
5-latek: Ja zadania nie rozwiazywalem
Pokazalem Ci tylko dlaczego wspolrzedna ykowa punktu C=0 (o to pytalas
19 wrz 23:45
Asia: Hmm, to chyba nadal nie rozumiem, dlaczego = 0. Nie wiem, co wynika z tego rysunku
19 wrz 23:48
5-latek: punkt A=(−2,0)
punkt B=(−3,0)
punkt D= (−4,0)
Jesli punkt C na lezec na osi OX z lewej strony to jakie bedzie mial wspolrzedne ?
Ogolnie ?
19 wrz 23:52
Asia: Aaa już wiem, nie pomyślałam, że "należy" to dosłownie należy :s dziękuję bardzo <3
19 wrz 23:55
Adamm: leży na osi OX więc
C=(x; 0)
na ujemnej części, więc x<0
19 wrz 23:55
Mila:

S=(0,3) − środek okręgu opisanego na Δ prostokątnym, jest środkiem przeciwprostokątnej
|SA|=R
R=
√32+12=
√10
Równanie okręgu:
x
2+(y−3)
2=
√102
C=(x,0) i x<0
x
2+9=10
x
2=1
x=1∉D lub x=−1
C=(−1,0)
B jest punktem symetrycznym do pkt A Względem punktu S⇔S jest środkiem odcinka AB
A = (3,4)
B=(−3,2)
20 wrz 19:34