Zbieżność szeregu
amm: Zbadaj zbieżność następującego szeregu
∞
n=1
z jakiego kryterium tu skorzystać?
19 wrz 23:24
amm: pomoże ktoś?
19 wrz 23:50
Adamm: szereg ∑
n=1∞π*(2/3)
n jest zbieżny jako geometryczny, więc z kryterium porównawczego
ten też
19 wrz 23:58
Adamm: jako geometryczny o ilorazie =2/3<1
19 wrz 23:58
amm: Aaa, wynika to z nierówności
sinx>x>tgx ?
20 wrz 00:10
amm: Nie rozumiem, czemu jest większe od 0, dałbyś radę wyjaśnić Adamm ?
20 wrz 00:26
Adamm: sinx<x<tgx dla x∊(0;π/2)
jest taka nierówność
a jest >0 z prostego powodu
2n>0 (oczywiste) oraz sin(π/3n)>0 (ponieważ 0<π/3n<π)
20 wrz 00:28
amm: okok, dzięki wielkie!
20 wrz 00:33
20 wrz 09:36