Równanie wykładnicze
Aga: Mam do rozwiązania równanie:
√(0,25)5−0,25x = 2
√x+1−4
Przechodząc do równania z wykładników, otrzymałam:
0,25x − 5 =
√x+1 − 4 podnoszę stronami do kwadratu i redukuję
x(x − 24) = 0
x=0 lub x=24
Dlaczego 0 nie jest rozwiązaniem

?
Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem na jakiej podstawie mam je odrzucić 🤔
19 wrz 20:56
Jerzy:
Bo −5 ≠ −3
19 wrz 21:09
RadekNieJadek:
podnosząc stronami do kwadratu nie zrobiłaś założeń
x>4
rozwiązanie x=0 trzeba odrzucić
19 wrz 21:16
Aga: Też to sprawdziłam, ale dlaczego wychodzi z obliczeń, że 0 też jest rozwiązaniem ?
19 wrz 21:17
Aga: RadekNieJadek czy założenia też trzeba robić jak jest równanie?
Myślałam że tylko przy nierówności
19 wrz 21:21
RadekNieJadek: bo nie każdy wynik z obliczeń jest rozwiązaniem!
tylko ten, który spełnia założenia
wynik obliczeń: x=0
założenie przy podnoszeniu stronami do kwadratu x>4
x=0 nie jest rozwiązaniem, można juz niczego nie podstawiać
19 wrz 21:23
RadekNieJadek: założenia robi się wtedy, gdy widzimy powód do tych założeń,
nie ma znaczenia czy w to jest w równaniu, nierówności, przekształceniu jakiegoś wyrażenia
generalnie: założeń nigdy dosyć!
19 wrz 21:27
RadekNieJadek: określając dziedzinę funkcji też robisz założenia
19 wrz 21:29
Aga: Ok, dzięki 😊
19 wrz 21:29
Aga: Tak, dziedzinę określiła, ze x>= −1 i 0 zależy do dziedziny.
19 wrz 21:31
Aga: Oczywiście należy, nie zależy 😂
19 wrz 21:32
Mila:
Dziedzina równania :
x+1≥0
x>−1
| | 1 | |
[( |
| )5−0.25x]12=2√x+1−4⇔ |
| | 4 | |
(2
−2*(5−0.25x))
12=2
√x+1−4
(2
0.25x−5)=2
√x+1−4
0.25x−5=
√x+1−4
0.25x−1=
√x+1
Prawa strona jest dodatnia to
0.25x−1>0⇔x>4
0.25x−1=
√x+1 /*4
x−4=4
√x+1
x
2−8x+16=16x+16
x
2−24x=0
x=0 ∉D lub x=24
jeśli nie zrobisz założeń , to podnosząc obie strony do kwadratu
możesz otrzymać pierwiastki obce, otrzymane rozwiązania trzeba sprawdzić
19 wrz 21:36
Aga: Mila dziękuję bardzo, teraz już jest wszystko jasne 😁 🌼
19 wrz 21:41
Mila:
Miło, że przydało się.
19 wrz 21:42