matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Skracanie
Dbdj:
Hej, mam banalny problem, nie wiem w jaki sposób można skrócić to wyrażenie:
1
1
1−
X
19 wrz 20:09
Jerzy:
Skrócić się nie da.
x
=
x − 1
19 wrz 20:10
Dbdj:
Dzięki o to mi chodziło
19 wrz 20:13
Jack:
1
1
x−1
x
x
=
= 1 :
= 1 *
=
1
1−
x
x−1
x
x
x−1
x−1
19 wrz 20:17